INTERVIEW-  De Standaard
04/09/2023

Het leven was voor Josefien Cornette (29, zij/die) tot nu toe geen pretje. Na een jeugd van ziekenhuis in, ziekenhuis uit verloor ze vier jaar geleden van de ene op de andere dag ook haar lief. ‘In het begin was de pijn allesoverheersend, nu is het een kamer in mijn hoofd waar ik soms vertoef.’

Read HERE

SECTO - Het Theater Festival
SECTOR DAY - Cripping The Space
16/09/2023

Read HEREPODCAST - Op Het Kruispunt
Cavaria/Playbird

AFLEVERING 2 - Josefien

Josefien is kunstenaar, kunsthistoricus, schrijver én queer. Die werd 28 jaar geleden geboren met fibulaire hemimelie. Maar dat mag je wat hen betreft zo snel mogelijk weer vergeten. ‘Want wat is de relevantie van al die labels? Mensen begrijpen ze vaak toch niet’.

We gaan in gesprek over de zin of onzin van labels én over activisme in een binaire maatschappij.

Read HERE

LISTEN
TEXT - The Words Of The Flesh Are Manifest

“TWOTFAM — ‘The Works of the Flesh Are Manifest’ is een voorstelling over wat het is om als wezen te navigeren tussen vrouw zijn, gehandicapt zijn en een seksueel mens te zijn. In de verschillende soorten macht tekent zich een patroon van handelingen, blikken, acties en verhalen. In het midden van alles staat Anna D. ...”

Read HERETEXT - Validisme in de onderwijsfabriek: over de ervaringen van studenten met een beperking in het kunstonderwijs

Mensen met een beperking worden nog te vaak ‘besproken’ in plaats van ‘gesproken’, terwijl hun stem en beleving net belangrijke inzichten kunnen opleveren. In dit artikel laat Cornette kunststudenten met een beperking aan het woord, zodat ze zelf de problemen en de discriminatie die ze ervaren kunnen blootleggen. Zo wordt het validisme waarmee kunststudenten te maken krijgen ontrafeld via hun persoonlijke verhalen.

Read HEREBREAKING THE HABIT - HOW ACCESSIBLE IS YOUR INSTITUTION?
Beursschouwburg, Brussels
21/04/2022

Conversations on ableism.

Whereas art schools, platforms and institutions often show off universal and inclusive values, they still tend to use elitist and exclusive practices in their organization and policy-making. The categorisation of ‘people with disabilities and/or neurodiversity’ offers a signifier on the debate on productivity, care, inclusivity, representation and language that connects directly or indirectly to any art world participant lacking certain forms of privilege.

Reflecting on concepts like non-curricula, access and social models, we’ll attempt to show how deeply these infiltrate the ubiquitous discourse of inaccessibility as well as these participants’ artistic practice, mental health and identity.

Read HERE
EXHIBITION - Open M / Time and Again
Museum M, Leuven

Read HERETEXT - Ik ben queer én gehandicapt
Genderklik

Ik ben een jonge tiener wanneer ik in de kappersstoel zit en met een grijns op mijn snoet zeg: ‘Ik wil kort haar.’ Tot grote frustratie van mijn moeder, die telkens ik mijn haar afknipte de kans zag wegglippen om mij netjes op te maken in een jurkje en met gedetailleerd opgestoken haar voor speciale feestdagen: mijn eerste en plechtige communie. Op beide kaartjes staat nu een kind met kort haar. Daar ben ik stiekem best trots op.

Read HERE
ARTICLE - Ugly Laws, estheticisme als macht
rekto:verso

In het San Francisco van de 19de eeuw was het letterlijk illegaal om lelijkheid in het straatbeeld te vertonen. Zijn die discriminerende wetten een curiosum van een verleden op een ander continent, of werken ze vandaag door in andere, subtielere mechanismen? Josefien Cornette leest de Ugly Laws als een spiegel voor deze tijd.

Read HERE
PODCAST - Disability After Dark Episode 253 - ‘I Have A Map Of Your Scars...’
Disability After Dark

Podcast episode with Drew Gurza

Listen HERE
GUEST EDITORIAL - CRIP
rekto:verso

Handicap kan zowel een kritische als een generatieve lens zijn om naar kunst en maatschappij te kijken, schrijven de vier gastredacteurs van CRIP. Zij cureerden voor rekto:verso dit themanummer over beperking in de kunstwereld, en het herdenken ervan.

Read HERE

WEBBINAR - Argos
How To Caption Better #3: Webinar


ARGOS hosts a webinar on new ways of captioning: towards creative accessibility in the audiovisual arts.

The speakers:
  • Curators Christine Sun Kim and Niels Van Tomme will talk about the exhibition.
  • Artists Shannon Finnegan, Chloe Chignell & Sven Dehens from *rile bookshop will talk about their collaboration.
  • Artist Alex Dolores Salerno will talk about their video.
  • Scholar Aline Remael will talk about captioning culture

Watch HERE

DEBATE - A Fair New World?!

Al een jaar is het virus onder ons. Wanneer en hoe starten de kunsten terug op? Wat willen we voor het kunstenveld van morgen, post-pandemie en verder? En hoe kunnen we daar geraken?

Melat Gebeyaw Nigussie (Beursschouwburg), Josefien Cornette (Engagement), Nixie Van Laere (Werktitel!) en Rachida Lamrabet (Sociaal Fonds Podiumkunsten) gingen op 25 maart in gesprek met Abbie Boutkabout.

Opgenomen op 25 maart in Arenberg in Antwerpen.

Watch HERE
OPINION - Nee Tegen De Grijze Zone
rekto:verso

Mocht ‘nee’ zeggen ons behoeden voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, dan had ik dit stuk niet moeten schrijven. Een mythe, een van de klassiekers in de categorie victim blaming, is de aanname dat een slachtoffer de dader had kunnen stoppen als het maar klaar en duidelijk ‘nee’ had gezegd. Maar aan wie is het om ‘nee’ te zeggen? Is die ‘nee’ waardevol? En is iedereen wel in staat om ‘nee’ te zeggen?

Read HERE
ARTICLE - Josefien Cornette wint Scriptieprijs DiverGent 2021

De Stad Gent en Universiteit Gent hebben vandaag, op dinsdag 9 maart 2021, voor de zesde keer de Scriptieprijs DiverGent uitgereikt. Josefien Cornette wint de prijs met haar scriptie ‘Een huis dat pijn heet. Een auto-etnografie over verlies, intimiteit en littekens’, over de moeilijkheden om mensen met een beperking op een 'complete' manier te portretteren.

Read HERE
OPINION - Kafka Op Eeen Bankje
De Wereld Morgen

Al reeds verschillende keren werd ik tegengehouden door de politie, terwijl ik even buiten de nodige zonnestraaltjes wou oppikken. Gelukkig heeft dat mij nog geen boete opgeleverd, maar die bezorgdheid is reëel. Lange afstanden wandelen doet pijn, dus dan zet ik mij op een bankje. Ik woon ook alleen, dus dandoe ik dat samen met iemand die me dierbaar is, wel altijd met de nodige afstand. Geheel conform de maatregelen. Om mogelijke discussies te vermijden neem ik ook mijn parkeerkaart voor personen met een handicap mee.

Read HERE
OPINION - VRTnws

Iedereen ervaart dat het leven onder de draconische coronamaatregelen, met beperkte vrijheden, geen evidentie is. De maatschappelijke erkenning is bijzonder pijnlijk voor kunstenaar Josefien Cornette, die met een beperking leeft. Haar dagelijkse schreeuw om aandacht verstomt bij de klaagzang van mensen die dit tijdelijk ondergaan.

Read HERE